Er staan twee Ginkgo biloba’s in de Oude Hortus, de jongste is ongeveer 150 jaar oud, de oudste is ruim 260 jaar. Het zou één van de oudste ginkgo’s buiten Japan zijn.
De Ginkgo biloba in de Oude Hortus is een mannelijk exemplaar. Halverwege de stam zit een vrouwelijke tak, die waarschijnlijk in de 19e eeuw op de stam is geënt. In het najaar verkleuren de bladeren van de vrouwelijke tak ongeveer twee weken later. Een heel bijzonder gezicht.
De Ginkgo boomsoort is niet meer te vinden in het wild. De boom wordt enkel nog gekweekt. Wetenschappers noemen de boom ook wel een levend fossiel. Gelukkig staan er nog twee in de Oude Hortus.
De Ginkgo biloba is niet een gevaarlijke boomsoort. Men denkt juist dat de boom een positieve invloed kan hebben op de concentratie en het denkvermogen. Bij winkels zoals de Kruidvat of de Etos kan je Ginkgo biloba tabletten kopen. Of dit nou echt werkt, is de vraag. Er loopt nog een evalutatie over de gezondheidsclaim. Wij genieten ondertussen van deze boom in onze Hortus.