Oude Hortus

Een groene oase midden in Utrecht


De Oude Hortus is een prachtige, verborgen groene oase midden in Utrecht. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen en te genieten van de bijzondere planten en bomen. Tip: eindig je bezoek met een lekker drankje in het café.

Deze unieke, historische tuin is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin: de Regiustuin. Daarnaast herbergt de tuin vele plant- en boomsoorten. Zo staat hier bijvoorbeeld een van de oudste Ginkgo biloba’s van Nederland. Dit exemplaar is ruim 250 jaar oud.

De geschiedenis van de tuin van de Universiteit Utrecht gaat ver terug. In eerste instantie werd de tuin in 1639 aangelegd bij Sonnenborgh, waar nu het gelijknamige museum is gevestigd. In 1723 bleek Sonnenborgh te klein. De Hortus Botanicus werd daarom ingericht aan de Nieuwegracht. Daar deden studenten kennis op over planten, met name over hun medicinale kracht.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden de Universiteit en de tuinen grotendeels naar De Uithof, nu Utrecht Science Park, waar de botanische tuinen nog steeds worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs. De Oude Hortus raakte hierdoor in verval. Met deze dreiging werd de Stichting Vrienden van de Oude Hortus opgericht en werd er succesvol actie gevoerd. Door de komst van het Universiteitsmuseum was het tweede leven van de Hortus een definitief feit.

Leuk om te weten

Wist je dat een groep gemotiveerde tuinvrijwilligers ervoor zorgt dat de Oude Hortus er het hele jaar mooi bij ligt? Elke dinsdag zijn ze volop bezig in de tuin met wieden, snoeien en allerlei andere werkzaamheden.

Even opletten

Er zijn meerdere vijvers in de Oude Hortus, dus houd je kinderen goed in de gaten. Het is al wel eens voorgekomen dat een kind een nat pak kreeg!

Terug