Museum

Word ook een onderzoeker!

Het UMU is hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum voor iedereen die nieuwsgierig is! Neem een duik in de wereld van de wetenschap. Van het menselijk lichaam tot de dierenwereld en van de aarde tot maatschappelijke vragen, heel veel onderwerpen komen aan bod. Bij ieder thema ga je aan de slag met onderzoeken en experimenteren. Zo word je vanzelf een onderzoeker!

Verdieping 1

Kijk, wij dieren

Dieren zijn er in alle soorten en maten. Elke ochtend als je in de spiegel kijkt zie je er al één! Door te vergelijken en te zoeken naar overeenkomsten en verschillen kunnen we meer te weten komen over hoe dieren in elkaar zitten.

Uitdokteren

Er zijn heel veel apparaten uitgevonden die gebruikt worden bij het onderzoeken van het menselijk lichaam. Denk maar eens aan oogmetingsinstrumenten, of de hart-longmachine. Hoe werken deze? Ga zelf aan de slag met onderzoek.

Alle mensen verzamelen

Ieder mens is onderdeel van de samenleving. En binnen die samenleving behoort iedereen tot verschillende groepen die allemaal hun eigen plek en rol hebben; zo kun je behoren tot de jongeren of de ouderen, tot een sportclub, schoolgemeenschap, culturele groep, buurt, stad, land. Elke groep heeft een eigen dynamiek en kan onderwerp van onderzoek zijn. Kijk mee hoe wetenschappers dit onderzoek op een eigen manier aanpakken en welke bronnen en data gebruikt worden om van vraag tot antwoord te komen.

Verdieping 2

Experimenteren

Een belangrijke manier om te onderzoeken is door te experimenteren. Wat zouden we kunnen onderzoeken met bijvoorbeeld een magneet, een valbaan of een luchtpomp? Ga aan de slag en onderzoek het zelf!

Grondig speuren

De bodem vertelt ons van alles over wie en wat er allemaal geleefd heeft en hoe de aarde er ooit uit heeft gezien. Aan de hand van fossielen, kristallen en koralen kunnen we hier meer over te weten komen. Wat kan jij voor antwoorden vinden?