Het vernieuwde UMU – Universiteitsmuseum Utrecht is 1 jaar open en viert dat met een bezoekersrecord van 91.500 bezoekers én een nominatie voor The Children in the Museum Award. In dit museum voor nieuwsgierige mensen krijgen bezoekers een kijkje onder de motorkap van wetenschap en worden ze zelf een onderzoeker.
Enthousiaste reacties
“Het museum is geworden zoals we het voor ogen hadden: een plek waar families gezamenlijk op onderzoek uitgaan en kennis kunnen maken met de Utrechtse wetenschap van toen en nu. Niet zozeer door het delen van belangrijke wetenschappelijke resultaten, maar juist door zelf op onderzoek uit te gaan. Nu we een jaar verder zijn, en we steeds weer enthousiaste reacties krijgen van het publiek kunnen we met recht zeggen dat de vernieuwing is geslaagd”, aldus directeur Femke den Boer.
“Ik hou wel van dingen onderzoeken, want dan word ik nieuwsgierig” – bezoeker 9 jaar
Children in the museum Award
De vernieuwing van het UMU is ook internationaal niet ongemerkt gebleven: het museum is genomineerd voor de internationale ‘Children in the Museum Award’. Tevens is het UMU nog in de race voor de ‘European Museum of the Year Award 2025’. “Alleen al het feit dat we genomineerd zijn en we de juryleden mochten verwelkomen, is al een enorme blijk van waardering voor het werk van het hele museumteam en alle betrokken wetenschappers”, aldus Femke den Boer.
Gloednieuw wetenschapsfestival
Topdagen voor het museum zijn de vakantieweken. Er worden dan extra onderzoeksactiviteiten georganiseerd, waarbij samengewerkt wordt met Utrechtse wetenschappers. In de zomer werd met 1.600 bezoekers het eerste ‘Zoek het uit! Festival’ gevierd: een gloednieuw wetenschapsfestival voor families in het UMU en in de Oude Hortus met theater, familiecolleges en workshops. Een andere belangrijke doelgroep is het onderwijs. In het openingsjaar kwamen ruim 7.500 kinderen in schoolverband naar het UMU om een onderwijsprogramma te volgen.
Stadsduiven onderzoeken
In het najaar zijn er allerlei extra activiteiten te doen. Zo doet het museum mee aan het Weekend van de Wetenschap, de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis en zijn er in de herfstvakantie extra activiteiten. Ook kunnen bezoekers onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde helpen met hun onderzoek naar stadsduiven en geven wetenschappers van diverse faculteiten van de Universiteit Utrecht een familiecollege over hun onderzoeksgebied.
Femke den Boer: ‘We openen volgend jaar geen grote nieuwe tentoonstelling. De nieuwe zalen zijn nog actueel en het is erg kostbaar om nieuwe tentoonstellingen te maken. We bieden interactieve programma’s over actuele thema’s waarbij we ook onze collectie tonen. Zo is nu ‘Meer dan je label’ te zien, een tijdelijke presentatie over het gebruik van medische labels waar momenteel veel discussie over is. Tevens geven we educatieve programma’s in de wijken, zijn we het scholenfonds Wel-Kom gestart om scholen met veel kinderen die in armoede opgroeien een gratis bezoek te bieden en organiseren we binnenkort een prikkelarme openstelling. Op die manier proberen we het museum nog meer toegankelijk te maken voor iederéén die nieuwsgierig is.’