Crowdfunding

Draag bij aan het realiseren van het nieuwe UMU. Op deze pagina vind je de crowdfunding acties van het museum. Bij voorbaat dank voor je bijdrage!

Draag bij aan Utrechtse pareltjes van glas

Paul Lambers, conservator UMU: β€˜In het nieuwe museum laten we deze glasmodellen als echte juweeltjes zien. Dat dat zijn ze ook waard, het zijn echt hele mooie en bijzondere objecten. Deze collectie is uniek in Nederland en alleen in Utrecht te zien. Straks kan iedereen ze bewonderen en zien hoe knap ze zijn gemaakt.’

In het nieuwe Blaschkakabinet worden meer dan vijftig glazen modellen van kwallen, slakken en anemonen tentoongesteld. Op dit moment worden de objecten onderzocht en gerestaureerd. Dit is een grote klus. De Blaschka’s zijn namelijk erg kwetsbaar.

Om dit te realiseren heeft het Universiteitsmuseum i.s.m. Het Utrechts Universiteitsfonds een actie opgezet. Helpt u mee om deze collectie te laten schitteren in het nieuwe museum?

Benieuwd hoe het restaureren in zijn werk gaat? Bekijk de video:

140 jaar oude unieke modellen

De blaschkamodellen van zeedieren zijn 140 jaar oud en werden ooit gebruikt in het onderwijs. Ze zijn gemaakt door vader en zoon Blaschka die sierlijke en natuurgetrouwe glazen modellen van zeedieren maakten.

Het Universiteitsmuseum heeft een unieke collectie van deze zogenaamde Blaschkamodellen. Ze werden door de universiteit aangekocht in 1882 bij de aanstelling van professor Hubrecht als hoogleraar Dierkunde. Hubrecht wilde de modellen gebruiken voor het onderwijs zodat zijn studenten konden zien hoe het leven er onder water uitzag.

De modellen werden op bestelling gemaakt voor musea en onderwijsinstellingen. Elk model is dus uniek.

Bezoekers kunnen zo goed zien hoe mooi ze zijn en zich net als studenten van vroeger vergapen aan de pracht van de onderwaterwereld.