MuseumJeugdUniversiteit

In het voorjaar van 2023 duiken we samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht in de wereld van de toekomst. Kun je vrienden worden met een robot? Wonen we later allemaal in schimmel-huizen? Hoe zoek je naar buitenaards leven? En spreken we later allemaal dezelfde taal?

Ontdek het tijdens deze colleges van het Universiteitsmuseum Utrecht en lees er daarna nog veel meer over met de boeken van de bibliotheek! Bij elk college kun je boeken over het onderwerp lenen, zo kun je zelf nog veel meer ontdekken over de toekomst! 

Kun je vrienden worden met een robot?  
Op allerlei plekken komen we robots tegen en ze zijn in ons leven ook steeds belangrijker! Ruud Hortensius onderzoekt hoe we samenleven met robots en hoe we op elkaar reageren. Waar kom je robots allemaal tegen? Praat je er weleens tegen? Reageren ze ook? Kun jij zonder robots? En… zou een robot jouw vriend kunnen worden? Ontdek het tijdens zijn college!   

Wonen we later in schimmel-huizen? 
Schimmels klinken misschien niet heel bijzonder, maar dat zijn ze wel! Han Wösten, schimmel-onderzoeker, wil vooral weten of je met schimmels allerlei materialen kunt maken. Misschien hebben we dan in de toekomst geen hout, rubber en plastic meer nodig? En wie weet wonen we dan later in schimmel-huizen?! Duik mee in de wonderlijke wereld van schimmels!  

Praten met dieren, kan dat?
Mensen praten met elkaar, maar dieren doen dit ook. Alleen kunnen we ze nog niet goed verstaan. Hoe laat een prairiehond weten dat er gevaar dreigt? Wat doet een kuiken in het ei om te laten weten dat het te koud is? En vooral; hoe kom je hierachter en waarom willen we dit weten? Marjo Koppen, taalonderzoeker, neemt je mee in haar onderzoek. Ontdek met haar mee!   

Hoe zoek je naar buitenaards leven?   
Op aarde leeft van alles; planten, dieren, mensen… maar hoe zit dat in de ruimte? Is daar ook leven te vinden? Inge Loes ten Kate is ruimte-onderzoeker en wil hier alles over weten. Wanneer kan iets leven in de ruimte? En kunnen wij dit ooit zelf ook? Ontdek het tijdens dit college!

Bekijk de video

Terug