Samenwerking met Genmab

In het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) maken bezoekers sinds jaar en dag kennis met wetenschap. En met succes: in 2019 bezochten maar liefst 75.000 bezoekers het museum. Op deze aantallen is het museumgebouw niet berekend en daarom wordt het museum verbouwd en vernieuwd. Na de heropening is er voldoende ruimte voor 100.000 bezoekers per jaar.

De Universiteit Utrecht heeft besloten om het museumgebouw ingrijpend te verbouwen zodat het UMU het onderzoeksmuseum van Nederland kan worden. Voor het ontwikkelen van de nieuwe tentoonstellingen en presentaties werkt het UMU samen met partners die het belang van onderzoek en wetenschapswijsheid onderschrijven.

Vandaag kunnen we delen dat Genmab, toonaangevend internationaal opererend biotech bedrijf gevestigd in het Utrecht Science Park, een financiële bijdrage gaat leveren aan de herinrichting van het UMU. Genmab ontwikkelt innovatieve therapeutische producten op basis van antilichamen voor de behandeling van patiënten met ernstige ziekten zoals kanker.

Jan van de Winkel, President & CEO van Genmab: “Ons werk vraagt dat we veel en voortdurend onderzoek doen. De vitale innovaties die daaruit voortkomen hebben een grote, positieve impact op het leven van honderdduizenden patiënten en hun geliefden. Onderzoek en wetenschap is leidend in ons werk. We vinden het daarom van essentieel belang dat deze positieve impact van onderzoek en wetenschap zichtbaar is én blijft voor een breed publiek, zodat ook de wetenschappers van de toekomst worden geïnspireerd. Het UMU laat dat op een laagdrempelige en toegankelijke manier goed zien”.

“Het Universiteitsmuseum vormt een prachtige schakel tussen onderzoek, wetenschap en het brede publiek. Het vernieuwde museum is straks hét onderzoeksmuseum van Nederland! Daar willen we als Universiteit Utrecht graag aan bijdragen, want wij gaan voor Open Science. Ik ben zeer verheugd dat het museum ook op de steun Genmab kan rekenen.”,aldus Prof. dr. Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht.

Jan van de Winkel, President & CEO van Genmab (rechts) met Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht (links)

Het UMU ontwikkelt zich van een wetenschapsmuseum tot een echt onderzoeksmuseum. Volgens het principe van onderzoekend leren maken bezoekers actief kennis met het proces van wetenschap en doen ze mee aan echt onderzoek. Het UMU wordt een plek waar de nieuwsgierige bezoeker zelf onderzoek kan doen, onderzoek kan volgen en zo zelf een onderzoeker wordt. Naar verwachting opent het UMU in 2022 zijn deuren weer voor publiek.

Ook partner worden van het Universiteitsmuseum? Neem dan contact op met Femke den Boer, directeur Centrum voor Wetenschap en Cultuur of Miranda Thoen, Manager Marketing en Communicatie.

Steun het nieuwe UMU

Terug