MuseumJeugdUniversiteit

Over de MuseumJeugdUniversiteit colleges.

In het najaar van 2022 duiken we samen met wetenschappers in de wereld van superhelden. Waarom vinden we superhelden zo cool? Hoe klinkt een superheld? Hoe worden dieren en planten supergoed in overleven in de natuur? En hoe word je zelf supergoed in iets?

Elk college start met de boekenkast van de bibliotheek. Welke boeken kun je over dit onderwerp lezen? Daarna vertelt een wetenschapper van de Universiteit Utrecht over zijn of haar eigen onderzoek. En na afloop kun je een boek lenen om zelf nog meer te ontdekken!

Onderzoek en ontdek zelf alles over superhelden in vier colleges van UniversiteitsMuseumUtrecht, hét onderzoeksmuseum van Nederland, en de Bibliotheek Utrecht.

Waarom vinden we superhelden zo cool?

Wat is jouw favoriete superheld en waarom? Hoe komt het dat veel mensen fan zijn van superhelden? Dan Hassler-Forest, filmwetenschapper, weet hier alles van. Wat vinden we er zo interessant aan? Waarom sommige superhelden meer dan andere? En is dat nu anders dan vroeger? Ontdek het tijdens dit college!

Hoe klinkt een superheld?

Wat hoor je? Een schurk of een superheld? Aan de muziek kun je ontdekken wie eraan komt. Hoe komt dat? Michiel Kamp is muziekonderzoeker en laat jullie allerlei soundtracks horen. Wat vinden jullie het beste passen bij een superheld? En wie weet bedenk je tijdens het college zelf wel een superhelden-soundtrack!

Hoe worden dieren en planten supergoed in overleven in de natuur?

Kijk eens om je heen. Overal zie je verschillende dieren en planten. Sommige zijn supergoed in verstoppen of zijn zo groot of sterk dat dit helemaal niet nodig is! Dit komt door een proces wat we evolutie noemen. Maar wat is evolutie en hoe werkt het? Onderzoeker en wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht Edwin Pos vertelt hierover in zijn college en neemt jullie mee op een reis door de tijd vanaf het begin van het leven op aarde tot vandaag!

Hoe word je supergoed in iets?

Waar ben jij goed in? Superhelden kunnen tegen een muur plakken, vliegen of zijn heel sterk. Ze zijn supergoed in iets! Waarom ben jij goed in iets? Kun je hier nog beter in worden? En hoe werkt dat? Kinderonderzoeker Carolien van Houdt wil hier alles over weten en vertelt er in haar college meer over.

Lees meer over MuseumJeugdUniversiteit.

Terug