Onderzoek gezocht voor Citizen Science in het UMU

Betrek families bij de dataverzameling van jouw onderzoek

Het nieuwe Universiteitsmuseum Utrecht opent in september 2023. Het UMU wordt hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht in heden en verleden. Je gaat samen op onderzoek uit en komt meer te weten over hoe wetenschap werkt. In het nieuwe UMU wordt je zelf een onderzoeker.

Citizen science: zelf bijdragen aan onderzoek 
Citizen science kan veel verschillende vormen hebben. Het UMU zoekt naar een project waarbij families een deel van de dataverzameling kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door hun opa en oma te interviewen, hun eigen buurt te onderzoeken of hun eigen verleden in te duiken. De data die de deelnemers met deze mini-onderzoekjes verzamelen, sturen ze in en worden door de onderzoekers gebruikt voor een bredere analyse. 

Voorbeelden van citizen science 
In een eerder citizen science project werd samengewerkt met het Westerdijk Instituut en gingen families op zoek naar nieuwe schimmels in de aarde van hun eigen tuin. De nieuwe schimmels werden toegevoegd aan de schimmelcollectie van het Westerdijk Instituut en vernoemd naar de ontdekkers. Andere voorbeelden van citizen science in Nederland zijn de nationale bodemdierendag, het inventariseren van straatpoëzie of het meehelpen bij archeologisch onderzoek.  

In het midden ontdekkers van een nieuwe schimmel in 2017

Ben jij een wetenschapper aan de UU, spreekt dit jou aan en zie je mogelijkheden met jouw onderzoeksonderwerp? Laat het ons weten!  

Wat zoeken we? 

  • We zijn op zoek naar een aansprekend onderwerp voor het citizen science project, waarbij families (met kinderen tussen de 8 en 14 jaar) ontdekken hoe onderzoek werkt en data verzamelen voor het onderzoeksproject. Het moet voor families mogelijk zijn om de dataverzameling thuis uit te voeren, zonder bijzondere hulpmiddelen of extra begeleiding. Eventuele training van de families door bijvoorbeeld een video-uitleg is wel mogelijk. 
  • Hiervoor zoeken we samenwerking met een UU-wetenschapper/-onderzoeksgroep die de onderzoeksvraag van het project levert, in samenwerking met het UMU de onderzoeksopzet ontwikkelt en de data analyseert. 
  • We zoeken voor dit project specifiek naar een onderwerp binnen de Geesteswetenschappen- of REBO-faculteit. Ben je enthousiast maar werk je voor een andere faculteit? Stuur ons een bericht, dan houden we je in gedachten voor toekomstige projecten. 

Wat verwachten we van jou? 

  • Een aansprekende onderzoeksvraag die voortkomt uit jouw onderzoek. 
  • Inhoudelijke ontwikkeling van de onderzoeksopzet. 
  • Analyse en terugkoppeling van de resultaten. 
  • Aanwezigheid bij de startactiviteit (september 2023) en eindactiviteit (februari 2024). 
  • Bereidheid om in de herfst- en kerstvakantie 2023 af en toe aanwezig te zijn in het UMU voor extra uitleg en programmering – of deze momenten te verdelen onder collega’s/studenten. 
  • Regelmatig contact met het UMU over de voortgang. 

Wat krijg je van ons? 

  • Een podium om data te verzamelen bij de familiedoelgroep en bekendheid te geven aan jouw onderzoek 
  • De mogelijkheid om een inhoudelijke Public Engagement-activiteit op te zetten in samenwerking met creatieve en ervaren UMU-collega’s. We denken graag mee met het vertalen van jouw onderzoek naar een aansprekende activiteit voor families en nemen alle praktische projectorganisatie en de communicatie met de deelnemers op ons. 
  • Organisatie start- en eindactiviteit en extra programmering in vakanties. 
  • Budget voor o.a. benodigde materialen, in overleg.

Meer informatie 
Vul het aanmeldformulier in voor 1 maart 2023. Daarna kijken we naar alle inzendingen en nemen we contact met je op. Heb je vragen? Mail José de Wit, programmamaker familieactiviteiten UMU via j.a.w.dewit@uu.nl.   

Terug