Jan Bleuland

Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan was te zien in het voormalige Bleulandkabinet. Bleuland leefde in een spannende overgangsperiode in de geneeskunde. Er werden steeds meer nieuwe instrumenten en technieken gebruikt en dat bracht andere geneeskundige inzichten.

Bleuland preparaat arm
Preparaat van een arm

Beroemde dokter

Het leven van de beroemde dokter en professor Jan Bleuland stond in het teken van de uitbreiding van kennis binnen de geneeskunde. Hij legde een grote verzameling medische preparaten aan. Delen hiervan stonden in het Bleulandkabinet. Bleuland doceerde 31 jaar lang anatomie, fysiologie en verloskunde in Utrecht. Hij was een man met intellectueel aanzien, een veelgevraagd dokter en een vermogend kunstliefhebber.

Deel van een skelet met opgespoten hart en bloedvaten

Wetenschap der Geneeskunde

Bleuland was typisch een arts van zijn tijd. Hij leefde in een spannende overgangsperiode in de geneeskunde. Eerdere artsen waren geleerden met kennis gebaseerd op antieke geneeskunde. Een volgende generatie medici onderzocht patiënten met nieuwe instrumenten als een stethoscoop. Met het nieuwe vak ziekteleer probeerden ze de relatie tussen de ziekte en de anatomische afwijking te ontrafelen. Door veel modernere onderzoekmethoden ontstonden andere geneeskundige inzichten.

Smaragdhagedis uit ei
Smaragdhagedis uit ei

Slokdarm van een klokkenmaker

Bleuland had speciale interesse in slokdarmaandoeningen. Hiervan getuigt de slokdarm van een onfortuinlijke Utrechtse klokkenmaker in zijn verzameling. Deze patiënt met slikproblemen overleed ondanks Bleulands behandeling. De professor prepareerde de slokdarm met de goed zichtbare tumor. Daarna presenteerde hij zijn ontdekking aan collega’s. Zo bediscussieerden de geleerde heren de nieuwste inzichten in de wetenschap der geneeskunde.

kwaadaardig gezwel in slokdarm
Kwaadaardig gezwel in slokdarm
Terug