Glazen potten met slokdarmen en weefsels, skeletten en gekleurde droogpreparaten… Dokter en professor Jan Bleuland (1756-1838) had een grote verzameling medische preparaten. Een deel hiervan was te zien in het Bleulandkabinet in het voormalige museum.
Anatomisch onderzoek rond 1800
Hoogleraar Jan Bleuland (1756-1838) stelde deze fascinerende negentiende-eeuwse anatomische verzameling tussen 1780 en 1838 samen. De collectie bestond uit een deel anatomie, een deel ziekteleer en een deel vergelijkende anatomie tussen mens en dier. Bleuland verzamelde meer dan 2500 preparaten en skeletten voornamelijk voor eigen onderzoek. Studenten van Bleuland kregen slechts bij uitzondering toestemming om deze privé-collectie van preparaten te komen bekijken. Bleuland liet speciale kasten timmeren voor zijn verzameling, deze kasten stonden in het voormalige museum en bevatten een deel van de objecten.
Een museum vol
In 1815 besloot koning Willem I dat universiteiten verplicht waren een onderwijsverzameling te bezitten. Hij kocht daarom Bleulands verzameling en schonk deze aan de universiteit. De Bleulandverzameling werd overgebracht naar het Janskerkhof. Hier werd de collectie beheerd door Petrus Koning (1787-1834). Dit Museum Bleulandinum toonde zo’n 2500 preparaten en werd flink bezocht, door zowel nationale als internationale bezoekers.
De zoektocht naar de watervaten
Details in het Bleulandkabinet weerspiegelen vraagstukken van de geneeskunde in Bleulands tijd. Tegenwoordig kennen we het bestaan van de lymfevaten. Maar rond 1800 was de anatomie van deze ‘watervaatjes’ onbekend. Een prachtig strak opgespannen liespreparaat verbeeldt de zoektocht naar deze vaatjes. De ‘watervaten’ zijn met kwik opgespoten en zo duidelijk zichtbaar gemaakt.